- Orta Asya’nın kilit ülkesi Kazakistan’ın Çin için stratejik önemi
- Kazakistan’ın Çin’in “Kuşak-Yol Projesi” kapsamında oynadığı kilit rol | Kazakistan’la ekonomik ilişkiler ve altyapı yatırımları
- Şangay İşbirliği Örgütü
- Kazakistan’ın yeniden Rusya’nın yörüngesine girmesi
- Çin’in Rusya’nın arka bahçesi olan eski SSCB ülkeleri ile girdiği kapsamlı ilişkiler ileride Çin ile Rusya arasında gerginliklere yol açar mı?
“Çin, Şangay İşbirliği Örgütü’nü kurarken jeostratejik kilit ülke konumu ile Kazakistan’ın da içinde yer aldığı Orta Asya coğrafyasında Rusya’yı fazla rahatsız etmeden enerji odaklı yatırımlarını realize etmeye başladı. Ancak Moskova yönetimi, deyim yerindeyse, Çin’in Orta Asya’ya yönelik bilinçaltı planlarını sezerek Şangay İşbirliği Örgütü şemsiyesi altındaki ekonomik odaklı projelerini şöyle veya böyle akamete uğrattı….”
Listen to “Podcast | Gorus21.com” on Spreaker.Ferit Temur Kitaplari
Ferit Temur Kimdir?
Rusya ve Avrasya Siyasi Analisti olan Ferit Temur, bugüne kadar ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli kurum ve kuruluşlarda “Rusya-Avrasya” birimlerinde çalışmıştır. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı, yüksek lisansını da Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayan yazar doktora çalışmasına Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Diplomasi Akademisi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde devam etmektedir. Türkçe, Rusça, İngilizce ve Gürcüce gibi farklı dillerde yayımlanan 75’i aşkın analiz, makale, rapor ve mülakat çalışması bulunan yazarın “20. Asrın Casusluk Şebekesi: Cambridge Beşlisi (2014)” ve “Yükselen Asya’da Şangay İşbirliği Örgütü: Dünü, Bugünü ve Yarını (2015)” isimli iki kitabı vardır. Yazarın uzmanlık alanları Türk Dış Politikası; Rus Dış ve Enerji Politikası, Rus Devlet ve Etnik Yapısı; Kafkasya ve Orta Asya Ülkelerinin Siyasi Yapıları, Güvenlik, Dış ve Enerji Politikaları; Avrasya’da Ulusüstü Örgütler; İstihbarat Teorisi ve Diplomatik İstihbarat’tır.