- Kazakistanda ne oldu? | Nazarbayev ve Tokayev arasındaki güç mücadelesi
- Kazakistan – Rusya ilşkileri | Kazakistan Rusya için neden stratejik öneme sahiptir?
- Rusya ve KGAÖ’nun Kazakistan’a askeri müdahalesi ve sonuçları
- Cenevrede Ukranya ve Gürcistan’nın NATO üyeliğine dair ABD ve Rusya müzakereleri
Rusya ve Kafkasya uzmanı Ferit Temur ile Kazakistanda meydana gelen son olaylari ve Rusya öncülüğünde Kollektif Güvenlik Antlaşması Örgütün’ün askeri müdahelesi konusunda iki bölümlük bir söyleşi gerçekleştirdik.
“Sadece Kazakistanla sınırlı değil, eski SSCB Cumhuriyetleri açısından baktığımızda bu ülkeler sosyo – ekonomik kalkınma modeli itibarıyla eşitlikçi ve kitleleri tatmin edebilecek bir model yaratabilmiş değil.
Bu durumun haliyle halkta bir memnuniyetsizlik ve huzursuzluk yarattığı sözkonusu. Farklı siyasal ve ekonomik gelişmelerin toplumda büyük rahatsızliklara yolaçtığı hemen hemen herkes tarafından gözlemlenmekte. Kazakistanda ki son olaylara biraz da bu çerçeveden bakmak gerekebilir.”
Söyleşi’nin tamamını podcastimizden dinleyebilirsiniz.
Ferit Temur Kitaplari
Ferit Temur Kimdir?
Rusya ve Avrasya Siyasi Analisti olan Ferit Temur, bugüne kadar ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli kurum ve kuruluşlarda “Rusya-Avrasya” birimlerinde çalışmıştır. Lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı, yüksek lisansını da Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayan yazar doktora çalışmasına Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Diplomasi Akademisi’nde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde devam etmektedir. Türkçe, Rusça, İngilizce ve Gürcüce gibi farklı dillerde yayımlanan 75’i aşkın analiz, makale, rapor ve mülakat çalışması bulunan yazarın “20. Asrın Casusluk Şebekesi: Cambridge Beşlisi (2014)” ve “Yükselen Asya’da Şangay İşbirliği Örgütü: Dünü, Bugünü ve Yarını (2015)” isimli iki kitabı vardır. Yazarın uzmanlık alanları Türk Dış Politikası; Rus Dış ve Enerji Politikası, Rus Devlet ve Etnik Yapısı; Kafkasya ve Orta Asya Ülkelerinin Siyasi Yapıları, Güvenlik, Dış ve Enerji Politikaları; Avrasya’da Ulusüstü Örgütler; İstihbarat Teorisi ve Diplomatik İstihbarat’tır.