“Tekiner’i öldüren maşa, biraz hapiste yattı, sonra cezası affa uğradı. Bugün aramızda yaşıyor. O maşayı cinayete azmettiren, zamanının kudretli ülkücü şefi Ömer Ay da öyle. Onlara cinayet emri veren ağababaları ise hiç bulunamadı. Zaten dava dosyası da kayıp. Tekiner’in ölüm emrini verenler derhal bulunsaydı, valisi, emniyet müdürü el ele cinayetin üzerini kapatmaya çalışmasaydı, emin olalım ki bambaşka bir ülkede yaşıyor olacaktık.”
Özgür Mumcu
Girizgâh
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 15’inci Dönem Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Nevşehir İl Başkanı Mehmet Zeki Tekiner, 17 Haziran 1980’de bir esnaf ziyareti sırasında iki ülkücünün saldırısına uğradı ve kendisini korumaya çalışan dükkan sahibi Yavuz Yükselbaba ile birlikte öldürüldü.
Muhammed Onur Miman ve Uğur Coşkun isimli ve daha önceden sabıka kayıtları bir hayli kabarık olan katiller suçlarını itiraf etti. Her iki katil de idam cezasına çarptırılmış olmalarına rağmen 1991’de çıkarılan bir yasayla serbest bırakıldılar.
Uğur Coşkun ve Mehmet Onur Miman verdikleri ifadelerde, Zeki Tekiner’i öldürmelerini isteyen kişinin 5 Temmuz 2020’de Nevşehir’de İYİ Parti il başkanlığına seçilen Ömer Ay olduğunu belirttiler.
Cinayetin ardından Almanya’ya giden Ömer Ay, 14 Şubat 1982’de Almanya’nın Hamburg kentinde tutuklanarak Avrupa Suçluların İadesine İlişkin Sözleşme uyarınca 9 Kasım 1982’de Türkiye’ye iade edildi.
Tekiner cinayeti faillerine yardım ettiği gerekçesiyle yargılanan ve idama mahkûm edilen Ömer Ay’ın cezası, doğrudan öldürme eylemine katılmadığı için 20 yıl ağır hapis cezasına çevrildi.
Devamını podcast yayınımızdan dinleyebilirsiniz.
Listen to “Görüş Söyleşileri” on Spreaker.“Mehmet Zeki Tekiner’in ilk görev yeri savcı olarak atandığı Adıyaman’ın Besni ilçesiydi. Bir yıl sonra ise serbest avukatlık yapmak üzere yaşamının geri kalanını geçireceği memleketi Nevşehir’e geri döndü. 1951 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldu. 1955 yılında Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl Başkanlığı görevini üstlendi. 27 Mayıs’ın ardından 1961 yılında Nevşehir il temsilcisi olarak TBMM’de Kurucu Meclis Üyeliği yaptı ve 1961 Anayasası’nın hazırlanmasında bir hukukçu olarak etkin rol aldı. Muhtelif tarihlerde il başkanlığı yapan Mehmet Zeki Tekiner, 1973’te XV. Dönem Nevşehir CHP Milletvekili seçildi. 1977 yılındaki senatör adaylığının ardından öldürüldüğü güne kadar il başkanlığı görevine devam etti.“
Mehmet Zeki Tekiner’i korurken hayatını kaybeden esnaf Yavuz Yükselbaba’nın 9 yaşındaki yeğeni ve görgü tanığı, amcası Yavuz Yükselbaba’nın kanlar içinde yatan cesedinin uzun süre yerde, üzeri bile örtülmeden beklediğine ve kimliği belirsiz bir sivil aracın gelip cesedi battaniyeye sararak götürdüğüne tanıklık eder. Olay günü iddialara göre, Nevşehir emniyetindeki bir başkomiser polis ekibini yanlış yönlendirir; tetikçilerin gittikleri yönün aksine, Göre yoluna kaçtıkları bilgisini verir. Tetikçiler dört gün boyunca şehir merkezinde kiraladıkları bir evde saklanır, ardından bir araçla Kayseri’ye kaçırılır.