Gazetemizin değerli yazarlarından Prof. Dr. Öner Gunçavdı’nın Türkiye’nin sanayileşme serüveninden, sanayisizlemeye evrilen ve yeni bir toplumsal organizasyonun inşasına yönelik evrimini mercek altına aldığı bu kapsamlı sunumu Görüş okuyucularının ilgisine sunuyoruz.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan gelişmeler, sanayileşmenin önemi, aşırı tekelleşme ve gücün kontrolü, batılı ekonomilerin yeni pazarlara olan gereksinimi, üretimde çeşitlenme, dünya arenasında baş gösteren yeni ülkeler, refah arayışları, ekonomilerdeki yapısal dönüşümler, beraberinde getirdiği yeni toplumsal dönüşümler ve organizasyonlar, orta sınıfın oluşması, Türkiye ekonomisinin 70’li, 80’li, 90’lı ve 2000’li yılları, sanayisizleşme ve nihayetinde Covid-19 salgınına uzanan tarihsel bir sürecin analizini bu sunumda bulabilirsiniz.
Görüş Redaksiyonu
İTÜ İşletme Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Warwick ve Nottingham Üniversitelerinden ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora dereceleri bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak Türkiye ekonomisinin gelişme ve büyüme sorunları üzerine çalışan Öner Günçavdı’nın ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış birçok makaleleri, kitap bölümleri ve derleme eserleri bulunmaktadır. Ayrıca 2009 yılında Tarih Vakfı tarafından yayımlanan “Düşten Gerçeğe – Türk Sanayiinde Elginkan Topluluğu” isimli eser ile “Yolun Sonu: Türkiye’nin Büyüme, Faiz, Bölüşüm Açmazı ve Yeni Türkiye Söylemi” (Efil Kitapevi, 2015) adlı iki telif kitabın yazarıdır.