spor, kültür, psikoloji

Eylem Şenkal ile Spor, Kültür ve Psikoloji Üzerine | 2. Bölüm

Eylem Şenkal ile söylesimize kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Eylem Şenkal bizzat profesyonel sporun icinde yer almis eski bir milli voleybolcu olmanin yanisira bir spor psikologu. Bu bölümde kendisiyle son derece yeni bir disiplin olan spor psikolojisi üzerine konustuk.

Ruhsal, bilişsel ve de fiziki özellikleriyle bir sporcuyu baştan yaratmak mümkün mü? Konu üzerine yayınlanan bir çalışmada müsakabalarda spor psikolojisi hizmetleri almayan sporcuların kapsitelerinin sadece % 65’ni kulladiklari belirtilmisti. Psikolojik destek alan sporcular almayanlara kiyasla müsabakalarda hangi avantajlara sahip? Bu destek sporcuya hangi katma degeri sunuyor?

Spor psikolojisi, bir sporcuyu değerlendirirken biyolojik– psikolojik ve sosyal boyutları da gözönüne alan kapsamlı bir yaklaşım midir?

Son sorumuz da sporda burn- out konusu. Bazı sporcular kapasitelerinin sınırlarını zorlayınca burn – out sendormları gelistiriyorlar. İntihar edenler bile oluyor. Bu konuda spor psikologlari sporculara ne sekilde yardimci olabilir, ne tarz önleyici önleyici önlemler almak mümkün? Tamam „sen kapasiteşnin sınırlarına geldin, artık bundan sonrası sağlıksız“ gibisinden „objektif“ bir kriter var mı?

Biz sorduk Eylem Şenkal cevapladi. Iyi dinlemeler

Eylem Şenkal Kimdir?

Spor psikoloğu Zeynep Eylem Şenkal İstanbul doğumludur. Doksanlı yıllarda profesyonel olarak hem milli takımda hem de Fenerbahçe kulübünde voleybol oynadı. Marmara Üniversitesi Spor Bilimlerinden mezun olduktan sonra sporcu pskolojisi konusunda çalışmalar yapmaya başladı. İngiltere Londra’da beş yıl kaldı ve burada BBP University’de yüksek lisans psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra “Premier League” takımlarından Chelsea ve Arsenal futbol kulübünde çalıştı. Zeynep Eylem Şenkal’ın farklı konularda ödülleri vardır. Pertevnial Lisesinde Liseler arası 5000 metre koşusunda birinci oldu, okuluna kupa kazandırdı. Fenerbahçe genç takımında oynarken lig şampiyonluğunu kazanan takımın ilk altısında oynadı. Okulu Marmara Üniversitesinin takımında üniversiteler arası şampiyonluk kazanan takımın ilk altısında oynadı. Formula 1 takımlarından Redbull ile beş yıl boyunca çalıştı ve 230 dünya şehri gördü.

Sporun dışında da başarıları bulunan Zeynep Eylem Şenkal 1996 Türkiye Best Model seçildi. 1998 yılında Kore’de yapılan “Miss Universe” yarışmasında dünya birincisi seçildi. 15 tiyatro oyununda baş rolde oynadı. En son tiyatro oyunu “Necmiq” ile “En iyi komedi oyunu” ödülünü ekibi ile beraber kazandı. Onlarca televizyon programı sundu. Sinema ve dizi filmlerde oynadı. Ayrıca tiyatro öğrencilerine drama dersleri verdi. Zeynep Eylem Şenkal tüm bu tecrübelerini harmanlayarak ünlü ya da değil sporcu ve ya kendini geliştirmek isteyen bireylerle mesleği kapsamında; kişinin kendisinin potansiyelinin sınırlarına erişebilmesi için bilimin ve teknolojinin ışığında kişiye özel fiziksel ve zihinsel çalışmalar yürütmektedir.