
Bir edebiyat eseri düşününüz ki, yazıldıktan yüzyıllar sonra okuyucularının hayal gücünü hâlâ zorlayabilsin. Okuyucusuna cehennemi ve cenneti ölümden önce gösterebilsin. Nasıl yazılabilir bu eserler ve nasıl karışırlar klasiklerin arasına zamanla? Öyle bir eser yazar ki Dante, adeta her kelimesi ölümsüzleşir İlahi Komedya’sının. Peki ama nedir Dante’ye İlahi Komedya’yı yazdıran?
Yaşadığı sürgün yılları Dante’nin ufkunu genişletir. İtalya Yarımadası’nda oradan oraya dolaşırken tanık olduğu üzücü manzara, siyasal anlaşmazlıklar, her çeşit baskı ve şiddet, para hırsından doğan yozlaşma O’nu etkiler ve bunların nedenleri üzerinde düşünmeye sevk eder. O zaman da, insanların içinde bulundukları durumun nedenlerini ve bu durumdan kurtulmanın yolunu göstermeyi kendisine bir görev kabul eder; hiç durmaksızın eserler meydana getirir.
Friedrich Engels’e göre, Dante, hem Ortaçağ’ın son ozanı, hem de modern zamanların ilk ozanıdır. Bu tanımlama gerçekten Dante’ye yakışır. Dante, Petrarca ve Boccaccio tarafından 14. yüzyılda başlatılan Rönesans hareketi, 16. yüzyılda doruk noktasına ulaşır. Ortaçağ’da yaşamış olmakla birlikte, Rönesans’a giden yolu açanlardan da biri olur. Şiir dışında “Edebiyat Kuramı” ve “Ahlâk Felsefesi” ile de uğraşan Dante, günümüzde Shakespeare ve Goethe ile birlikte Batı Avrupa Edebiyatının en büyük üç dehasından biri olarak kabul edilir. Dante, gücün kötüye kullanılmasını eleştirerek bir nevi sosyal ve politik reform çağrısında bulunmaktadır. “İlahi Komedya”, derin düşünce ve ifade için bir araç olarak edebiyatın potansiyelinin kalıcı bir kanıtı olmuştur.

Doç. Dr. Gülçin Elif Yücel Kimdir?
1984 yılında İstanbul’da doğmuştur. 2002 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nden mezun olmuştur. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat ve Maliye bölümlerini bitirmiştir. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Sanat Dalı Şan Bölümü’ndeki eğitimini de tamamlamıştır. 2009 yılında İTÜ Ekonomi bölümünde Prof. Dr. Raziye Selim danışmanlığında “yüksek lisans”, 2014’te ise Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde Prof. Dr. A. Suut Doğruel danışmanlığında “doktora” derecelerini almıştır. 2012 yılında doktora çalışmaları sırasında 6 ay süresince Almanya’da bulunan Johannes Gutenberg University Mainz’da araştırmacı olarak bulunmuştur. 2009-2014 yılları arasında İTÜ İşletme Mühendisliği İktisat kürsüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. Beykent Üniversitesi İİBF Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nde doçent olarak görev yapmaktadır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümündeki öğrenimine devam etmektedir.

Arda Tunca Kimdir?
Arda Tunca, 1988 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ni ve 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Aynı üniversitede Para ve Bankacılık üzerine yüksek lisansını Dışlama Etkisi başlıklı teziyle tamamladı. 1993 yılında, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan olarak görev yapmaya başladı ve 2 iki yıl akademik çalışmalar yapmak üzere Berkeley, ABD’de bulundu. 1996-1998 arasında AIESEC bursiyeri olarak çok uluslu bir Amerikan firmasında pazar araştırmaları yapmak üzere Cenevre/İsviçre’de göreve başladı. Türkiye’ye döndükten sonra, 1998’de kariyerini finans alanında başlattı. O yıldan itibaren, bankacılık sektörü ve reel sektörde çeşitli kuruluşlarda, farklı kademelerde muhasebe, finans ve bütçe fonksiyonlarında yer aldı. Üstlendiği sorumluluklar, muhasebe, işletme sermayesi ve risk yönetimi, proje finansmanı, uluslararası ticaret finansmanı, finansal yapılanma ve şirket transformasyonu, değişim yönetimi ve finansal planlama alanlarında odaklandı. Çeşitli dergilerde düzenli yazılar yazdı, televizyon programlarında zaman zaman ekonomi yorumları yapmaktadır.
Dante’nin ilahi komedyasını (La Divina Comedia) dinlemek isteyenler bu Youtube yayınından izleyebilir.