Kaptan Michalis için, memleketi olan adayı (Girit) özgürleştirmek büyük bir tutkudur. “Filotimosu / savunduğu değerler” onu çok sevdiği Giritli bir Türk (Nuri Ağa) ile kan kardeşliği kurmaya yönlendirir. Kanlarını bıçaklarıyla bir kaseye akıtıp, karıştırır, Muhammed ve İsa üzerine yemin ederler…
Bu romantik direniş kahramanları güvensizlik çağından önce yaşadılar. Uygun paralellikler bulmak için Malory’ye* kadar gitmek gerekir. Byron, onların sınır tanımayan şövalyeliklerinden, her türlü kişisel çıkardan arınmış sınırsız özgüvenlerinden etkilenmişti. Onlar özgür insanlardı, çünkü ahlaki kuralları hiçbir şüphe içermiyordu. Yaşamları dizginlenemez vatan ve inanç etosuyla akla dönüşen bir tutkuyu karakterize ediliyordu. “Halklar ve insanlar vardır,” diye yazar Kazancakis, “Tanrı’ya dua ve gözyaşlarıyla yakarır veya iffetli, duyarlı bir özdenetimle küfrederlerdi.
Giritliler tanrıya silahlarıyla seslendiler. Tanrı’nın kapısının önünde dikilip, onları duyması için tüfekle ateş ettiler. Silah seslerini ilk duyan Sultan, ‘İsyan’ diye bağırdı ve öfkeyle paşaları, askerleri ve çeteleri gönderdi. ‘Küstahlik’ diye bağırdı. ‘Sabır ve akıl; beni kan dökmeye mecbur etmeyin’ diye titreyerek yalvardı Hellas’ın dilenci anası. ‘Ya özgürlük ya da ölüm!’ diye yanıtladı Giritliler.
Devamını podcast yayınımızdan dinleyebilirsiniz.
Notlar:
Thomas Malory (~1415 – 14 Mart 1471), İngiliz yazar. Le Morte d’Arthur adlı yapıtın sahibidir. Londra‘da bilinmeyen suçlar nedeniyle 20 yıl hapis yatan bir şövalye olduğuna inanılır. Kral Arthur‘un Yuvarlak Masa Şövalyeleri ve Kutsal Kâse‘yi arayışlarıyla ilgili macera kitabının Malory tarafından bu 20 yıl zarfında yazıldığı sanılmaktadır. Kitap 1485 yılında ilk İngiliz matbaacısı William Caxton tarafından yayımlanmıştır. Kaynak :Wikipedia
George Gordon Byron, (22 Ocak 1788 – 19 Nisan 1824) İngiliz şair ve Romantizm akımının önde gelen simalarındandı. Sıkı bir filhelenist olan Lord Byron, 1823 yılında Yunanların Osmanlılara karşı isyanlarına bizzat katılmak gayesiyle Yunanistan’a giden Lord Byron, ateşli bir hastalığa yakalandığı için savaşa katılamadan olmuştur. Kaynak: Wikipedia
Listen to “Podcast | Arda Tunca” on Spreaker.