Mahfi Eğilmez, bu kitabında kamu ihalelerindeki yolsuzlukları araştıran bir maliye müfettişini, o yolsuzluklarla bağlantılı bir cinayet soruşturmasını yöneten bir komiseri, savcıları, bakanları ve bürokrasinin kademelerinde bu konu hakkındaki yaklaşımları ve bunun basın tarafında bir gazeteci aracılığı ile cinayet perdesinin aralanması çabalarını çok aksiyonlu bir polisiye roman ile bizlerle buluşturmuş.
Tabii ki bizde böyle şeyler pek olmuyor. Olay tamamıyla kurgu karakterler ve olaylar üzerinden bir anlatım ile okuyuculara aktarılıyor. Franz Kafka’nın Dava eserindeki bürokratik ayrıntıların bir benzerini ve soruşturma sahnelerindeki gerçekliği kitap içinde görüyoruz.
Yine Gogol’un Palto eserindeki gülümseten sahneleri, bürokratlar arasındaki alt-üst hiyerarşisi anlamında öyküdeki benzerlikleri de zaman zaman hissediyorsunuz. Genelde ekonomi/iktisat alanında kitapları olan Mahfi Hoca’nın aynı zamanda Maliye Bakanlığı’ndaki geçmişi ve Maliye Müfettişliği görevleri, Hazine Müsteşarlığı gibi kurumlarda görev almasının, bürokrasi ve hukukun işleyişi konularında gözlemlerini de bizlere aktarma imkanı verdiğini ve devlet gelenekleri hakkında ufak nüansların anlatımının romanın derinliklerinde farkına varabiliyorsunuz .
Bana daha çok 80’li 90’lı dönemleri hatırlatsa da, günümüzde dahi benzer yolsuzluk örneklerini ve bunlarla ilişkili cinayetleri tüm dünyada görüyoruz. Wikileaks belgeleri ile ortaya çıkan skandallar ve bunların saklanması için alınan önlemler de aynı şekilde hepimizin malumu.
Bunlara karşı alınan reflekslerin bir benzerini de yardım vakıfları üzerinden dönen kara para aktarımı olaylarında görmüştük. Bu açıdan romanın konusu oldukça gerçekçi seçilmiş görünüyor. Kitaptaki karakterlerin diyalogları sanki bir tiyatro sahnesinde oyun izlermişçesine akıcı ve olaylarla girift bir işleniş içinde sunulmuş ve ayraç kullanmadan okunacak bir eser ortaya çıkmış. S. Zweig romanlarına aşina olanlar için bu diyalog örgüleri çok ince bir yapıda işlenmiş ve kitabın içindeki bir diyalogda da Zweig kitabı önerisi görünce açıkçası buna şaşırmadım. Bu romanın uzun yıllar boyunca dönemsel klasikler içerisinde yer alacağını tahmin ediyorum ve yakın dönem incelemesi olarak yıllar boyu bu polisiye romanın elden ele dolaşacağını düşünüyorum.
Kitabın isminin “Inferis” seçilmesindeki ince düşüncenin “Liberate tute me ex inferis” den gelen bu tanımın (kendini cehennemden kurtar anlamında kullanılmış) kitabı okurken bir yapboz gibi önünüze sunulduğunu göreceksiniz. Kitap kapağında da yazdığı gibi “Güneş, ay ve gerçekler uzun süre saklanamazlar.’’
İkinci romanı da sabırsızlıkla bekliyorum ve birkaç gün önce hocanın bir Youtube kanalına verdiği röportajında bu konudaki müjdeyi de aslında almış olduk. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Mahfi Eğilmez Kimdir?
İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni (İktisat ve Maliye Bölümü) bitirdi. Doktorasını Gazi Üniversitesi‘nden ‘Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı’ tezi ile aldı.
Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu hizmetinde Maliye Müfettişi, Maliye Başmüfettişi, Gelirler Genel Müdür Yardımcısı (tedvir), Hazine Genel Sekreterliği Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müşaviri, Kamu Finansmanı Genel Müdürü, Hazine Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Baş Müşaviri olarak görev yaptı. Kamu hizmetinden Hazine Müsteşarı iken istifa ederek ayrıldı. Hazine’de görev yaptığı dönemlerde Temsan (Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş.), TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) Yönetim Kurulu üyeliklerinde, YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) üyeliğinde, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası guvernör vekilliği ve guvernörlüğünde bulundu. Özel sektörde çeşitli finans kuruluşlarında yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliği yaptı. 2006 yılında bütün görevlerinden ayrıldı. Yeminli mali müşavir unvanı taşımakla birlikte müşavirlik yapmadı. 1998 yılında Yeni Yüzyıl gazetesinde başladığı köşe yazarlığını Ekim 2011‘ e kadar Radikal gazetesinde sürdürdü. 2007 – 2012 yılları arasında aylık çıkan CNBCe Business dergisinde köşe yazıları yazdı.
2001 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başladığı öğretim görevini Kadir Has Üniversitesi’nde verdiği Ekonomi Politikası dersiyle sürdürdü. NTV ve CNBCe televizyonlarında yorumculuk yaptı. Hitit tarihi üzerine yaptığı çalışmalarını kitap ve yazı olarak yayınladı. Hitit uygarlığının tanınmasına yaptığı katkılar nedeniyle Çorum ve Hattuşa (Boğazkale) belediyelerince fahri hemşehrilikle ödüllendirildi, Türk Eskiçağ Enstitüsü’ne muhabir üye olarak seçildi.
Yayımlanmış 20 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. En son kitabı Inferis, Remzi Kitabevinden çıktı.
İnşaat mühendisi olarak planlama şefliği pozisyonlarında ve finansal analist olarak python bazlı fintech projelerinde danışman olarak çalışmaktadır . Balıkesir Üniversitesi inşaat mühendisliği lisans derecesi ve Beykent Üniversitesi bankacılık ve finans alanında yüksek lisans derecesi bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak uluslararası inşaat projelerinde planlama ve bütçeleme departmanlarında çalışmış olup , finansal analist olarak python yazılımı ile çalışan Mehmet Çağdaş’ın uluslararası projelerde(github projeleri ve quantative modelleme) çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca makro ekonomiye meraklı olup fütürist çalışmalarını ekonomi-politik çerçevesinde yorumlamaktadır.