Don Kişot’u bir delinin yel değirmenlerine saldırmasından ibaret gördü insanlar sadece. Cervantes’in bu derin içerikli romanını gülünecek bir komediden farklı algılamadı çoğu okuyucu. Oysa Cervantes, modern zamanların ilk romanını yazmıştı ve Don Kişot, siyasi, iktisadi ve toplumsal bir düzenle kavga ediyordu. Tüm bunlarla kavgasının kökeninde ahlâk vardı aslında. Başkaldırıyordu düzene Don Kişot.
Cervantes neden yarattı Don Kişot’u? Dönemin iktisadi koşullarını anlatan Salamanca Okulu mu etkilemişti Don Kişot’u? İspanyol emperyalizmi miydi Cervantes’in derdi? Yeni kıtadan getirilen değerli madenlerin ihtişamının ahlâki olarak kör ettiği bir toplum hicvini mi ortaya koyuyordu Don Kişot?
Salamanca Okulu’ndan Avusturya Okulu’na uzanan yaklaşık 300 yıllık iktisadi düşünce tarihinin tam ortasında duruyordu Don Kişot. Çarpıcı değil mi?
Cervantes’in Osmanlı’ya karşı İnebahtı Savaşı’nda ne işi vardı? Neden İnehbatı üzerine bir şiir yazmıştı? İstanbul’da, bir cami yapımında da çalışmış mıydı üstelik?
Az okunmuş bir yanıyla Don Kişot’u yeniden keşfedelim. Gülçin Elif Yücel ve Arda Tunca anlattılar, biz de dinleyelim.
Sanatta Kaybol’un diğer podcastlerini dinlemek isteyen dinleyicilerimiz, Spreakerden dinlemek istedikleri podcastleri tıklayarak dinleyebilirler.
Listen to “Sanatta Kaybol” on Spreaker.“Pakistan asıllı, dünyaca ünlü aktivist, İngiliz yazar Tarıq Ali,
Don Kişot’un yeni maceralarında bu kez çağdaş dünyamızdaki yanlışları, savaşları,açgözlülükleri, etnik ve dinsel önyargıları, ekonomik krizleri düzeltmeye çalışıyor.
Yazar, oyunu üzerine şu değerlendirmeyi yapıyor:
“…Yazdığım oyun, geleneksel bir oyun değil. Tarzı nedeniyle,Meyerhold, Brecht ve Weiss gibi son yüzyılın devlerine saygılarını sunan bir eser.
Bu, günümüz dünyasında sarsıcı bir etki yaratabiliyor, zira dünyaya siyah-beyaz vemonoton bir kültür hâkim.
Yazılanların çoğu, sorgulamak için değil, memnun etmek içinyazılıyor. Ben ise bu konsepte yabancıyım…”
Oyun, Nâzım Hikmet’in Yaşamaya Dair şiiriyle noktalanıyor.”
Tanıtım bülteninden
Don Quixote, Fantastic Variations on a Theme of Chivalric Character op. 35, Richard Strauss’un solo viyolonsel, solo viyola ve büyük orkestra için yazdığı senfonik bir şiiridir. İspanyol yazar Miguel de Cervantes’in Don Kişot de la Mancha romanına dayanmaktadır. Don Kişot karakterini temsil eden solo viyolonsel ve Sancho Panza’yı temsil eden viyola, tenor tuba ve bas klarnet solistleri ile Sinfonia concertante şeklinde bestelenmiştir.
Kaynak Wikipedia