BRİCS açılımını 4 Grafikte Görselleştirmek
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan beş büyük ülkenin oluşturduğu bir birliktir. Gelişmekte olan ekonomileriyle öne çıkan grup, diplomatik ilişkilerini geliştirmeye, küresel finans kurumlarında reform yapmaya ve nihayetinde Batı hegemonyasına karşı bir denge unsuru olmaya çalışmaktadır.
24 Ağustos 2023 tarihinde BRICS, 2024 yılının başında altı yeni üyeyi resmen kabul edeceğini açıkladı: Suudi Arabistan, İran, Etiyopya, Mısır, Arjantin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).
Bu grafikte BRICS’in genişlemesini, bu ülkeler grubunun etkisini ve erişimini nasıl arttıracağına dair veriye dayalı bir genel bakış sunuyoruz.
Küresel GSH (Gayri Safi Hasila)
Yeni BRICS üyelerinin çoğu gelişmekte olan ekonomiler olarak kabul edildiğinden, gruba katılmalarının GSH’daki toplam payı üzerinde büyük bir etkisi olmayacaktır.
Aşağıdaki tabloda IMF’nin 2023 yılı verilerine göre GSH tahminleri yer almaktadır.
BRICS’in ilk altı kurucu üyesinin 2023 yılında toplam 27,6 trilyon $ GSH’ya sahip olması ve bu rakamın küresel toplamın %26,3’ünü temsil etmesi beklenmektedir. Yeni üyelerle birlikte beklenen GSH 30.8 trilyon dolara yükselerek küresel capta %29.3’lük orana yükselecektir.
Küresel Nüfus İçindeki Payı
BRICS, 1 milyardan fazla nüfusa sahip iki ülke olan Çin ve Hindistan sayesinde her zaman küresel nüfusun büyük bir bölümünü oluşturmuştur.
BRICS’e eklenen diğer en büyük nüfusa sahip iki ülke Etiyopya (126,5 milyon) ve Mısır’dır (112,7 milyon). World Population Review 2023 dünya nüfus verileri için aşağıdaki tabloya bakınız.
2023 tarihli World Population Review’dan alınan nüfus verileri için aşağıdaki tabloya bakınız.
Nihayetinde BRICS’in dünya nüfusunun %50’sini aşması mümkün, zira daha birçok ülke üye olma / katilma isteğini dile getirdi.
Petrol Üretimindeki Pay
Dünya fosil tüketiminden uzaklaşmaya çalışsa da, küresel petrol pazarı hala inanılmaz derecede büyük ve BRICS bu pazarda çok daha büyük bir rol oynamaya hazırlanıyor. Bunun başlıca nedeni, küresel petrol üretiminin %12,9’unu tek başına gerçekleştiren Suudi Arabistan’ın kabulüdür.
Çin’in petrol ticaretinin yuan cinsinden olması için baskı yaptığını ve Suudi Arabistan’ın BRICS’e kabul edilmesinin bu tutkuyu destekleyerek potansiyel olarak küresel petrol ticaretinin dinamiklerini değiştirebileceğini belirtmekte fayda var.
Küresel İhracat Payı
Grafiğimizde yer alan son ölçüt, Dünya Ticaret Örgütü’nün 2022 verilerine dayanan küresel ihracattır. BRICS’in genişlemesinin grubun küresel ihracattaki (emtia ticareti) payını %20,2’den %25,1’e çıkaracağını görebiliyoruz.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Çin dünyanın en büyük ihracatçısıdır. BRICS’in bir parçası olmayan başlıca ihracatçılar arasında ABD (%8,3), Almanya (%6,6), Hollanda (%3,9) ve Japonya (%3,0) yer almaktadır.
Başka Kimler Katılmak İstiyor?
Reuters’e göre BRICS’e katılmak istediğini ifade eden 40’tan fazla ülke var. Ancak 16 ülkeden oluşan daha küçük bir grup üyelik başvurusunda bulundu ve bu liste Cezayir, Küba, Endonezya, Filistin ve Vietnam’ı içeriyor.
Grup büyüdükçe, üyeleri arasındaki farklı görüşler ve öncelikler gelecekte gerginlik yaratabilir. Örneğin, Hindistan ve Çin son yıllarda çok sayıda sınır anlaşmazlığı yaşarken, Brezilya’nın yeni seçilen Başkanı ABD ile “ilişkilerde yeni bir dönem başlatmaya” çalışıyor.
Ancak kesin olan bir şey var ki o da çok yakında grup için yeni bir kısaltmaya (acronym) ihtiyaç duyulacağıdır.
Bu makale VISUAL CAPITALIST’te yayınlanan İngilizce orijinal metninden Türkçeye çevrilmiştir. Çeviri: Görüş Redasiyonu