![Hüseyin Demirtas](https://gorus21.com/wp-content/uploads/2021/06/huseyin-demirtas.jpg)
Tarihte Barabbas meselesi, bir toplumun suçu, suçluyu, kötülüğü baş tacı edip, iyiliği ve erdemi ise cezalandırdığı ibretlik bir olaydır. Barabbas olayı İncil’de anlatılır. Peki kimdir bu Barabbas? Barabbas, Roma İmparatorluğu döneminde Kudüs’te yaşayan ve bir çok kanlı olaya karışmış, insan öldürmüş bir hayduttur.
Bu yüzden Roma’nın Kudüs Valisi Pontius Pilatus tarafından hapishaneye atılmıştı. Hücre arkadaşı ise Hz. İsa idi. Fısıh bayramı nedeniyle ve Romalıları geleneklerine göre bu bayramda Vali halkın istediği bir mahkumu affederdi. Affedilmeyi bekleyen iki aday vardı: Hz. İsa ve Barabbas. Kudüslüler Hz. İsa’nın değil, eli kanlı bir haydut olan Barabbas’ın affedilmesi yönünde oy kullandı. Hz. İsa ise çarmıha gerildi.
Barabbas zindan çıkar çıkmaz yeniden bir insan öldürüp bir diğerine ise tecavüz etti. Tekrar zindana atıldı. Ertesi Fısıh bayramında iki kişi yeniden affedilmeye aday gösterildi. Bu iki suçludan biri yine Barabbas’ti ve Kudüs halkı yeniden Barabaş’ın affedilmesi yönünde oy kullandı.
İncil’de geçen bu tarihsel olaydan yola çıkarak günümüzdeki Barabbaşları ve kötülüğü kanıksamış, iyiliği ise dışlayan, cezalandıran günümüz “kötülük toplumunu” ve günümüzün Barabasslarını konuştuk. İyi dinlemeler!
Tamamlayıcı olması açısından Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk’ün geçmişte konuyla ilgili söyleşisini de izlemenizi öneririz.