sadat

Muhreç Deniz Kurmay Albay Hüseyin Demirtaş ile başta Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere 11 ilde etkisini gösteren ve onbinlerce insanın yaşamını yitirdiği şiddetli depremi konuştuk.

  • Gerçek ölü sayısı ne kadar?
  • Ordu neden geç müdahale etti?
  • Normlar hiyerarşisi ve Emasya Protokülü

Depremden ölenlerin sayısı açıklananların çok ötesinde

“Deprem oldu da ne oldu?” İnsan beyni açıklanan bazı şeyleri sayılarla daha kolayca algılayabiliyor. Şu ana kadar açıklanan, kimliği belirlenmiş vefat sayısı 40 bin civarında. Kimliği belirlenememiş vefat sayısı ise en az bunun yarısı kadar. Ben biraz temkinli yaklaşıp “enkazın altından çıkarılmış en 50 bin yaşamını yitirmiş insanımız var, en az!” diyorum. Bu sayının 40 bininin kimliği belirlenmiş durumda. Diğerlerinin kimlikleri belirlenemediği için rakamlar telaffuz edilmiyor. Ama bilim insanları yaptıkları açıklamalarda bu depremde yaklaşık 150 bin insanımızı kaybettiğimizi söylüyorlar. Ben bu sayıyı da temkinlice telaffuz edeyim: Kahramanmaraş, Hatay ve diğer kentlerde depremin yol açtığı ölü sayısı en az 100 bin ve bir o kadar da yaralı var.

7269 sayılı kanun: Bir afet anında asker ne yapar? 

Bir afet anında ilk olarak bununla ilgili mevzuata bakılır. Asker denilince ilk anda aklımıza Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) geliyor. Ama TSK dışında İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı var. Dolayısı ile asker deyince hem Milli Savunma Bakanlığına bağlı TSK personelini hem de İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik personelini bir arada düşünmek lazım.

Listen to “Ergenekon, Balyoz ve 15 Temmuz” on Spreaker.

Doğal afetlerde yapılacak işlemler bir kanunla belirlenmiş. Anayasaya bakınca askere verilen görevler 7269 sayılı kanunla belirlenmiş. Bu kanunda diyor ki: Bir afet durumunda afet bölgesindeki ya da civarındaki askeri birlikler, barışta (hazarda diye geçiyor ve hazar barış demek) vali ve kaymakamların yani mülki amirlerin yapacağı yardım talebine istinaden “üstlerinden de yani genelkurmaydan, şurdan burdan emir beklemeksizin” harekete geçmek zorundadır. Asker bunu yapar.

 7269 sayılı kanunun içeriği nedir?

TSK`nin kendi internet sayfasına bakıldığında “ben ulaştırma desteği, kolluk kuvvetleri, itfaiye ekipleri, çadır kurulumu ve beslenme hizmetlerine iş gücü desteği sağlarım” diyor. Bunun dışında TSK’ye bağlı arama kurtarma birlikleri var. Bu birlikler arama kurtarma faaliyetleri yapar. Ayrıca hasta ve yaralıların sıhhi tahliyesi için hava aracı planlamasını yaparım, yani helikopterimi, uçağımı kullanırım diyor.

Dolayısı ile deprem olduğunu andan itibaren, asker bu kanunda yazılı olan görevleri kimseden emir beklemeksizin sadece mülki amirin talebine istinaden yapmak zorundadır. Kanun böyle emrediyor!” Muhreç Kurmay Albay Hüseyin Demirtaş