İki bölümlük bu söyleşide Alevi bir yazar olan Cafer Solgun ile Alevilerin eşit yurttaşlık talebini tarihsel, sosyolojik, siyasal ve hukuksal boyutları ile konuştuk. İyi dinlemeler!
” 2007 yılında bir grup gazeteci, aktivist, yazar ve akademisyenle Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği kuruluşuna öncülük ettim. Derneğin amacı Türkiye’nin yakın geçmişi ve yarattığı sonuçlarla yüzleşmesine katkı sağlayabilmekti. 2007 yılları sonrası Alevi ve Kürt sorununun tartışılmaya başlandığı yıllardı. Biraz o dönemin bir gereği olarak, bu sürece katkı ve destek sunma çabasına girdik. Resmi ideoloji ile yüzleşme, din ve inanç özgürlüğü, faili meçhul cinayetler kapsamındaki sorunlarımız bağlamında çok sayıda mütevazı ama anlamlı toplantılar ve konferanslar gerçekleştirip, raporlaştırıp bunu yetkili bakanlıklara, kurumlara ve siyasal parti merkezlerine ilettik…”
Söyleşinin devamını podcast yayınımızdan dinleyebilirsiniz.
Listen to “Cafer Solgun” on Spreaker.Cafer Solgun Kitapları
Cafer Solgun Kimdir?
1962 yılında doğdu. Dersimli Kürt, Alevi bir ailenin çocuğudur. İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da tamamladı. Katıldığı bir boykot eylemi nedeniyle lise öğrencisiyken ilk kez gözaltına alınıp işkence gördüğünde 16 yaşında bile değildi. Siyasi nedenlerle sıkıyönetim mahkemesi ve DGM’de yargılandı. Uzun süre hapis kaldı (toplam 17,5 yıl). Çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. Köşe yazarlığı yaptı. Dersim, Alevi ve Kürt sorunuyla ilgili görüşleri, çalışma ve kitapları tartışmalar yarattı. 2007 yılında kurulan Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği’nin (Yüzleşme Derneği) başkanlığı yaptı ve 2011 yılında doğan Zerya’nın babasıdır. Yayımlanmış kitapları: Cihangir’de Bir Ev (öyküler, 2003), Duvarlara İnat (karikatürler, 2005), Gitmek/Kırılma Öyküleri (öyküler, 2006), Alevilerin Kemalizmle İmtihanı (araştırma-inceleme, 2008), Dersim… Dersim… Yüzleşmezsek Hiçbir Şey Geçmiş Olmuyor (araştırma-inceleme, 2010), Gayriresmi Cumhuriyet (araştırma-inceleme, 2012), Alevi Sorunu: Nereden Nereye (araştırma-inceleme, 2014). İletişim’den 2017’de 1980’lerin mahpusluk tecrübesini aktaran Demeyin Anama İçerideyim adlı kitabı yayımlandı