Alexander von Humboldt (1769-1859) bir doğa bilimcisi, araştırmacı, kaşif, evrensel bir deha, kozmopolit, bilgin ve mesen / kuratördü. 1799’dan 1804’e kadar Güney Amerika’ya yaptığı 5 yıl 2 aylık yolculuğu, Amerika’nın ikinci ama ilk bilimsel keşfi olarak tanımlanıyor. Simon Bolivar, Alexander Humboldt’u Amerika’nın gerçek kaşifi olarak nitelendirmiş zamaında. Tabiat coğrafyası ((Fiziki Coğrafya), klimatoloji, ekoloji ve oşinografi yani okyanusbilim gibi bilimsel disiplinlerin kuramcısı. Son çalışması olan beş ciltlik “Kozmos“ eseri günümüze kadar dünyanın en kapsamlı tabiat (fiziki) coğrafyasının tasviri olarak benzersizliğini koruyor.
Kant, Goethe ve daha sonra Karl Marx olsun, zamanının büyük beyinleri dünyayı öncelikle masalarından keşfettiler. Alexander von Humboldt ise sadece dünyayı açıklamaya çalışmakla kalmadı, daha önce kimsenin üzerine bilimsel çalışmalar yapmadığı ve gitmediği yerlere gitti.
Alexander von Humboldt mirasını yalnızca kendi araştırmalarına yatırmakla da kalmadı, aynı zamanda Justus von Liebig (1803 – 1873) kimya Profesörü) gibi genç bilim adamlarını ve Felix Mendelssohn-Bartholdy gibi klasik müziğin ustalarını özverili bir şekilde destekledi.
Devamını Podcast yayınımızdan dinleyebilirsiniz.
Ayrıca tamamlayıcı olması açısından daha önceleri Alexander von Humboldt’un eğitim teorisyeni olan kardeşi Wilhelm von Humboldt üzerine yaptığımız ve aşağıya eklediğimiz podcastleri dinlemenizi ve yine Arda Tunca’nın konu hakkında yazdığı sözkonusu makaleyi okumanızı öneririz.
Listen to “Podcast | Arda Tunca” on Spreaker.