Ekonomist Arda Tunca ile Almanya’nın 1871’den İkinci Dünya Savaşı’na kadar uzanan iktisat tarihi üzerine iki bölümlük bir söyleşi gerçekleştirdik.
Bu bölümde 1870 Alman (Prusya) – Fransız savaşından zaferle çıkan Almanya’nın, küçük krallıkların birleşmesiyle 1871’de Alman İmparatorluğu’na (Deutsches Reich) dönüşmesinden, Birinci Dünya Savaşı’na (1914) kadar uzanan iktisadi ve tarihsel sürecini konuştuk.
İkinci bölümde ise Almanya’nin I. Dünya Savaşı’ndan II. Dünya Savaşı’na uzanan dönemini konuşacağız.
“Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki, ben bir tarihçi değilim. Ama ekonomi ile ilgileniyorsanız, akademik merakınız da varsa ister istemez tarihe de giriyorsunuz. Tarih okumak, bilmek çok önemli. Bu bakış açısıyla baktığımız zaman, iktisatta Almanya’nın o dönemki ekonomik durumu ve dönemin arka arkaya gelen krizler tarihine baktığımız zaman – mesela modern dünyanın ve modern ekonominin 1873’teki ilk büyük krizi sözkonusu- ister istemez iktisadın tarihi boyutlarına da girmiş oluyorsunuz. Aslında 1929 büyük ekonomik krizine (büyük buhran) kadar 1873 ekonomik krizi büyük depresyon diye anlatılır….”
Arda Tunca
Söyleşinin tamamını podcast yayınımızdan dinleyebilirsiniz.
Listen to “Podcast | Arda Tunca” on Spreaker.Arda Tunca Kimdir?
Arda Tunca, 1988 yılında Kabataş Erkek Lisesi’ni ve 1992 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Aynı üniversitede Para ve Bankacılık üzerine yüksek lisansını Dışlama Etkisi başlıklı teziyle tamamladı. 1993 yılında, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan olarak görev yapmaya başladı ve 2 iki yıl akademik çalışmalar yapmak üzere Berkeley, ABD’de bulundu. 1996-1998 arasında AIESEC bursiyeri olarak çok uluslu bir Amerikan firmasında pazar araştırmaları yapmak üzere Cenevre/İsviçre’de göreve başladı. Türkiye’ye döndükten sonra, 1998’de kariyerini finans alanında başlattı. O yıldan itibaren, bankacılık sektörü ve reel sektörde çeşitli kuruluşlarda, farklı kademelerde muhasebe, finans ve bütçe fonksiyonlarında yer aldı. Üstlendiği sorumluluklar, muhasebe, işletme sermayesi ve risk yönetimi, proje finansmanı, uluslararası ticaret finansmanı, finansal yapılanma ve şirket transformasyonu, değişim yönetimi ve finansal planlama alanlarında odaklandı. Çeşitli dergilerde düzenli yazılar yazdı, televizyon programlarında zaman zaman ekonomi yorumları yapmaktadır.